Blog

Η Coaching Leaders σε προτρέπει να εμπνευστείς αυτό το καλοκαίρι

Κάνε το καλοκαίρι πηγή έμπνευσης

Αύγουστος: ο επίσημος μήνας διακοπών & ευκαιρία για έμπνευση!

Η αλλαγή περιβάλλοντος και η γενική ατμόσφαιρα χαράς αλλάζουν τη διάθεση και αποτελούν πηγή έμπνευσης.
Έχεις παρατηρήσει ότι η αλλαγή περιβάλλοντος ανεβάζει το ηθικό;
Ότι εμπνέεσαι από τα τοπία & το χρώμα της θάλασσας;
Ότι όλα μοιάζουν πιο λαμπερά;
Λοιπόν υπάρχει εξήγηση για αυτό και το φαινόμενο επαναλαμβάνεται πάντα!

Πάντως, αυτό που χρειάζεται πραγματικά να κάνεις είναι να εκμεταλλευτείς αυτή σου τη δύναμη, η οποία μένει ανεκμετάλλευτη τον υπόλοιπο καιρό.

Ακολούθησε τις παρακάτω συμβουλές:

 1. Προμηθεύσου ένα σημειωματάριο ιδεών
  Κάθε φορά που πας διακοπές, περνάς λίγο χρόνο στο γειτονικό κατάστημα αναμνηστικών. Συνήθως αγοράζεις κάτι «που ίσως χρειαστεί» ή απλά ένα αναμνηστικό από τον τόπο που βρίσκεσαι.
  Σε αυτές τις διακοπές, βρες το πιο ωραίο σημειωματάριο ιδεών.
  «Επένδυσε» τα χρήματά σου σε ένα θησαυροφυλάκιο νέων ιδεών!
  Ό,τι γράψεις εκεί θα σου θυμίζει πάντα το μέρος των διακοπών σου σα μια μελωδία.
  /
 2. Σε όποιο μέρος και να βρίσκεσαι φρόντισε να σου αρέσει ο γύρω χώρος.
  Αυτό δεν εξυπακούεται ότι εννοούμε πολυτελείς και πολυδάπανες διακοπές.
  (Πάντως λίγη περισσότερη φροντίδα & πολυτέλεια, ποτέ δεν έβλαψε κανέναν…!)
  Σε όποιο μέρος και να είσαι φρόντισε να σου αρέσει ο χώρο που περνάς τον χρόνο σου. Στην Ελλάδα πάντα μπορείς να βρεις ένα ειδυλλιακό τοπίο, ένα ωραίο καφέ, μια ταβέρνα με ωραία ατμόσφαιρα. Πέρασε όσο πιο πολύ χρόνο μπορείς εκεί και απόλαυσε κάθε στιγμή. Συγκεντρώσου στα πράγματα που βλέπεις γύρω σου, με ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά που σου αρέσουν.
  Θα αρχίσουν σιγά-σιγά να σου αρέσουν όλο και περισσότερα πράγματα γύρω σου και όλες οι σκέψεις που σε βασάνιζαν θα ξεθωριάσουν.
  Τώρα ο δρόμος για την έμπνευση έχει ανοίξει!
  /
 3. Είναι η ευκαιρία σου. Κατέγραψε τις ιδέες σου.
  Αυτό που συμβαίνει συχνά, είναι να έρχονται οι νέες ιδέες σαν αμυδρές εικόνες. Λοιπόν, αυτή είναι η αρχή! Μια ιδέα πολλές φορές είναι πολύ καλή, αν και στην αρχή έμοιαζε λίγο «τρελή» και ανεφάρμοστη.
  Φαντάσου πόσο «τρελή» & ανεφάρμοστη έμοιαζε στην αρχή η ιδέα του Internet ή του Facebook ή ακόμη του Δούρειου Ίππου και της Ακρόπολης.
  Πόσο «τρελές» & ανεφάρμοστες ιδέες!
  Ωστόσο κατέκτησαν τον κόσμο σαν σε μια στιγμή και παραμένουν ζωντανές.
  /
 4. «Προστάτεψε» τις ιδέες σου
  Το «προστάτεψε» τις ιδέες σου, σημαίνει να αφήσεις τις ιδέες σου να ωριμάσουν μέσα σου, πριν τις παρουσιάσεις στους έμπιστους ανθρώπούς σου.
  Μέσα στον ενθουσιασμό σου, θες να μοιραστείς τις ιδέες σου στην αρχική τους μορφή… Έτσι όπως γεννήθηκαν, «τρελές» & ανεφάρμοστες.
  Λοιπόν, οι έμπιστοι σου άνθρωποι θα χρειαστεί να σε προφυλάξουν από το να μπλέξεις πουθενά και οι «τρελές» & ανεφάρμοστες ιδέες σου θα συντριβούν στον τοίχο των επιφυλάξεων και των φόβων που οι νέες ιδέες γεννούν, έτσι και αλλιώς.
  /
 5. Επεξεργάσου τις ιδέες σου
  Κατέγραψε κατευθείαν μία-μια τις ιδέες στο σημειωματάριο σου και άφησε αρκετό χώρο, μετά από κάθε μια, για να μπορέσεις να καταγράψεις τις επεκτάσεις της, καθώς την επεξεργάζεσαι.
  Πιο κάτω στο σημειωματάριο σου κατέγραψε την επόμενη ιδέα, όπως ακριβώς σου έρχεται στο μυαλό. Βλέπεις πάντα σκεφτόμαστε με εικόνες, τις οποίες αναλύουμε και συνθέτουμε συνεχώς, ώστε να καταλήξουμε στα συμπεράσματα μας ή να τελειοποιήσουμε τη σκέψη μας.
  Συνέχισε με αυτόν τον τρόπο σε όλη τη διάρκεια των διακοπών, είτε έχεις επεξεργαστεί τις νωρίτερες ιδέες σου είτε όχι.
  Αυτές οι αρχικές εμπνεύσεις μπορεί να είναι η αρχή μιας εφαρμογής στη δουλειά σου ακόμη και χρόνια αργότερα. Μην αποκλείεις και μην προδικάζεις καμία από τις ιδέες σου. Οι πιο «τρελές» & ανεφάρμοστες ιδέες μπορεί να είναι οι καλύτερες και οι πιο προσοδοφόρες!
  /
 6. Παρουσίασε τις ιδέες σου στα κατάλληλα άτομα
  Ίσως, από τον ενθουσιασμό σου, να θες να πεις σε όλη την παρέα την καταπληκτική νέα ιδέα σου. Ο ενθουσιασμός είναι ένα σπάνιο συναίσθημα στις μέρες μας και είναι πολύτιμος σαν τα σπάνια πετράδια.
  Μοιράσου το συναίσθημα της έμπνευσης με τους φίλους σου και πες τους πόσο η ατμόσφαιρα της παρέας συνέβαλλε σε αυτό!
  Η υλοποίηση, ή η δυνατότητα υλοποίησης, μιας ιδέας είναι εφικτή μόνο από τους ανθρώπους που ειδικεύονται στον τομέα της δουλειάς τους. Μια απίθανη και ανέφικτη εφαρμογή για τον μέσο άνθρωπο, είναι η καθημερινότητα ενός ειδικού. Απευθύνσου στα άτομα που μπορούν να αξιολογήσουν σωστά το θέμα και να σε κατευθύνουν εμπεριστατωμένα.
  /
 7. Φύλαξε το σημειωματάριο ιδεών
  Όταν επιστρέψεις, κράτα το σημειωματάριο ιδεών σου. Είναι πολύτιμο τόσο για τις ιδέες που φιλοξενεί μέσα, όσο και για το ότι σε συνδέει με τις ημέρες ανάπαυλας και ξεκούρασης ή της περιπέτειας που έζησες στις διακοπές.
  Αξιοποίησε το σημειωματάριο αυτό σα μια δεξαμενή καυσίμων διαθέσιμη για όλη τη χρονιά ή όποτε χρειάζεσαι έμπνευση.
  /
 8. Εφάρμοσε τις ιδέες σου
  Οργάνωσε τις ιδέες σου και κάνε μια έρευνα αγοράς σχετικά με αυτές.
  Πάντα να επιδιώκεις να βολιδοσκοπείς το περιβάλλον στο οποίο θα βάλεις σε εφαρμογή τις ιδέες σου. Και όσο πιο πολλές ερωτήσεις κάνεις, σε όσο πιο μεγάλο αριθμό ατόμων γίνεται, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η έρευνα σου για αυτές τις ιδέες σου.
  Αφού έχεις δει τις εφαρμογές με τους ειδικούς και έχεις σφυγμομετρήσει τη γνώμη του κοινού που σε ενδιαφέρει, άρχισε να εφαρμόζεις μια προς μια τις ιδέες που έχεις επιλέξει να θέσεις σε εφαρμογή, με βάση τις δυνατότητες πραγματοποίησης που έχεις. Κάντο αυτό σε μια εφικτή σειρά ενεργειών για όσες ιδέες έχεις επιλέξει να πραγματοποιήσεις. Κράτησε τις υπόλοιπες ιδέες στη φαρέτρα σου για μια επόμενη στιγμή. Ποτέ μην διαγράψεις τις ιδέες σου. Ή εφάρμοσέ τες ή άφησέ τες εκεί να σε περιμένουν. Στο μέλλον μπορεί να φανούν χρήσιμες.
  /
 9. Αντάμειψε τον εαυτό σου
  Μόλις δεις να πραγματοποιούνται οι ιδέες σου θα γεμίσεις από συγκίνηση και περηφάνια για τον εαυτό σου. Τότε αντάμειψε τον εαυτό σου με μια μικρή πολυτέλεια. Το αξίζεις!
  /

Σημείωση: αν κάνεις τα παραπάνω μπορεί να ξεκλειδώσεις εκείνη τη μικρή πορτούλα της έμπνευσης και να έχεις νέες ιδέες συνεχώς. Έχει συμβεί αυτό. Απλά έχεις πετύχει τον στόχο. Συνέχισε να χρησιμοποιείς τα παραπάνω βήματα και εύχομαι να αλλάξεις για πάντα τη ζωή σου.

Οι ιδέες σου, αν θες να πας μπροστά, θα σου φανούν χρήσιμες, ξεκινώντας από τον επόμενο μήνα που αρχίζει η νέα σεζόν και θα πρέπει να οργανώσεις τη ζωή σου.

Μαζί με τις αναμνήσεις σου, οι νέες ιδέες σου είναι ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ σου!
Βλέπεις κάθε μεγάλη νίκη ξεκίνησε από μια ιδέα!

Καλές διακοπές!

Γιάννα Παπαδάκη

Μάθε περισσότερα για το coaching

Share On Facebook
Share On Twitter
Share On Google Plus
Share On Linkedin
Share On Pinterest
Contact us